Grzegorz (grzegorz) wrote,
Grzegorz
grzegorz

Омурайс

Вперше омурайс я куштував в одній сім'ї, де жінка десь зі Східної Азії.Ми тоді планували з'здити до Лікської абсерваторії (Lick Observatory) в горах північної Каліфорнії -- підтримати заходи щодо її роботи і засиділись в тому будинку. Господиня правильно заявила, що планування на пустий шлунок якось не те і... За чверть години нас запросили на кухню, де запропонували небачене до того блюдо, щось типу меганалисника на цілу тарелю. До кожного налисника розумничка додала по пиву.

Блюдо було соковитим, дуже смачним і незвичним.
- Смачно, Гже?, - запитала хазяйка
- Я знаю вдвічі смачнішу їжу -- дві таких штуки!
- Це не штука, це омуретсу, підлабузнику. А у нас в Америці говорять омурайс. Чоловік передасть вам рецепт.


Той оригінальний рецепт десь я провтикав з роками, тому розкажу про мій омурайс. Він ненабагато гірший за ту нереально смачну штуку, яку їв багато років тому. Точніше - дві штуки, бо хазяйка швидко приготувала ще один, спеціально для мене, підлабузника.

Але спочатку історія.
Це означає просто омлет по-японськи. В основі лежить ідея старовинного рецепту чакін-суші (chakin-zushi, див https://www.japancentre.com/en/recipes/1202-chirashi-chakin-sushi) -- (суші, обгорнуте тонким листом з смаженого збитого яйця). На початку минулого століття тупі білі люди не вірили, що сусі то гламурно і корисно, тому гидували таке їсти. І в 1902 році в токійському ресторані «Renga-tei» повар приготував таке ось блюдо -- звичайний рис з овочами та м'ясом, накритий налисником з яйця. Блюдо стало популярним не лише серед білих людей, і не лише в Японії, але й на Тайвані та Кореї (зрозуміло що в Південній, в Північній коммунізм).
Назвали його омурейсу, але тупі білі люди не могли то вимовити і блюдо стало омурайз -- Omelette + rice, каже https://en.wikipedia.org/wiki/Omurice

* * *

Принцип приготування простий
- варимо рис, щоб не був розсипчастий (не промиваємо).
- смажимо все, що Бог послав з холодильника. Можна тільки веганське, можна, і навіть правильно додавати подрібнене м'ясо (свинина краща, в оригіналі я їв зі свининою, але й курятина норм) чи сосиски, гриби, твердий сир, солодкий перець -- все, що є дома!
- смажимо на середньому вогні.
- підсмажене викладаємо з пательні в чашку чи миску, щоб потім перекласти на тарілку.
- взбиваємо пару яєць з сіллю та цукором, жаримо тонкий омлет, майже як налисник.
- з чашки рис з овочами-м'ясом перекладаємо на тарілку, накриваємо тим яєчним налисником. Або загортаємо, якщо не ліньки.
- Прикрашаємо зеленню (базилік непогано, салат), можна помідори черрі, чи огірки. Поливати кетчупом або що добрий Бог дав.

Пивом можна і не запивати, все одно буде смачно.

Пропорції в принципі довільні, всі рецепти будуть правильні. Бо той оргінальний рецепт 1902 року теж провтикали.

Отже, і рецепт простий і готувати нескладно, простіше ніж ліпити вареники з вишнями.

Ось тут непогано  якась азіатка розповідає

https://www.youtube.com/watch?v=Ut-A0fih2io

Типу оригінальний японський рецепт написаний тут https://www.justonecookbook.com/omurice-japanese-omelette-rice/
Або ось ще кацапи свій варіант написали https://www.povarenok.ru/recipes/show/57097/ (хто не може в англійську)



Ітадакимасу!


У пана ovimu, доречі, часто бувають смачні рецепти. Заходьте туди.

Tags: еда
Subscribe

Recent Posts from This Journal

promo grzegorz january 1, 2016 21:38 2
Buy for 50 tokens
место для пиара и все такое :)
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments