Ця трава була універсальними ліками від багатьох хвороб, прекрасним харчовим продуктом, що збагачує раціон потрібними і корисними речовинами та сировиною для виготовлення тканини.
Як вам великодній нарис: "Насамперед обдїлює газдиня по трошки свяченого полину, та глухої кропиви, до сего дає по кавалочку "чорної печінки" і челядь те споживає, щоби сліпота (декуди звуть "курочка") не вчіпила ся. Коли ся чинність скінчить ся, крає господар або газдиня паску." ПАСКА У ТУРЧАНСЬКІМ ПОВІТІ с. Ільник (сучасне с. Ільник Турківський район)
* * *
Саме весняна кропива вважалась самою корисною.
...Кропива містить фітонциди - природні "антибіотики", які оздоровлюють кишечну мікрофлору, а спільно з вітаміном К відновлюють здоровий її баланс, який часто є порушеним через вживання солодощів, солодких напоїв та після антибіотикотерапії.
Вміст вітаміну С в кропиві більше, чим у лимонах, а вміст каротину більший, ніж у щавлі та моркві.
[пару застережень]Пару застережень:
- людям із захворюваннями крові (варикоз, тромбофлебіт, атеросклероз), а так само тим, у кого занадто густа кров, кропиву вживати не можна, це може спровокувати появу тромбів
- не рекомендовано вживання кропиву і вагітним жінкам, це може викликати скорочення мускулатури матки і привести до передчасних пологів
- свіжу кропиву, можна використовувати в їжу, але в невеликих кількостях, тобто декілька листків на день зовсім безпечно, а от "занадто" то вже не здраво.
[рецепти салатів зі свіжої кропиви]Салат з кропиви і сиру
2. Також тре додади мілко нарізаної зелені петрушки і кріпу, але тут можна не боятись додавати багато зелені
3. Розітріть в мисці грамм 300 сиру
4. Додайте в сир зелень і заправте сметаною
За бажанням можна додати трохи мілко нарізанного гострого перцю чи часнику, але особисто я то не люблю - пропадає смак свіжої зелені.
Намазувати на все що є - хліб, крекери тощо. Або можна ще зварити картоплю в кожурі, порізати на половинки і щедро намазати холодним салатом. Чи просто замотати в рулет з лаваша чи налисників.
Салат з моркви та кропиви

А про прокипу я вже писав.
Отже:
1. Небагато кропиви помити, ритуально залити окропом на пару хвилин, і знову ж таки подрібнити
2. Натерти одну середню моркву
3. Додати олію, краще - нерафіновану
Щоб такий салат добре засвоївся, додають трошки олії (чайної ложки достатньо, +40 калорій). Можна додати пару крапель лимонного соку і посолити.
https://www.obozrevatel.com/health/diet/85740-u-chomu-nejmovirna-korist-morkvi-i-kropivi.htm
Салат з яйцем, редисом і молодою кропивою
1. Овочі та зелень ретельно помийте, обсушіть. Яйця зваріть.
2. Поріжте дрібно зелену цибулю і кріп.
3. Що робити з кропивою ви знаєте - в окроп і порізати
4. Редис і яйця поріжте тонкими півкільцями.
5. Можна ще додати огірок, трохи селери
6. З'єднайте всі продукти в мисці і заправте сметаною, присолите і додайте трошки перцю.
7. Щоб дітям було яскравіще можна прикрасити консервованим горошком чи кукурудзою
Пропорції довільні. Замість сметани можна взяти нерафінованої оліі і ще капнути лимонного соку.
Journal information