Grzegorz (grzegorz) wrote,
Grzegorz
grzegorz

Молода кропива

“Одна кропива замінює семеро лікарів”, – так говорили в давнину в Україні.
Ця трава була універсальними ліками від багатьох хвороб, прекрасним харчовим продуктом, що збагачує раціон потрібними і корисними речовинами та сировиною для виготовлення тканини.
Як вам великодній нарис: "Насамперед обдїлює газдиня по трошки свяченого полину, та глухої кропиви, до сего дає по кавалочку "чорної печінки" і челядь те споживає, щоби сліпота (декуди звуть "курочка") не вчіпила ся. Коли ся чинність скінчить ся, крає господар або газдиня паску." ПАСКА У ТУРЧАНСЬКІМ ПОВІТІ с. Ільник (сучасне с. Ільник Турківський район)

* * *

Саме весняна кропива вважалась самою корисною.

...Кропива містить фітонциди - природні "антибіотики", які оздоровлюють кишечну мікрофлору, а спільно з вітаміном К відновлюють здоровий її баланс, який часто є порушеним через вживання солодощів, солодких напоїв та після антибіотикотерапії.
Вміст вітаміну С в кропиві більше, чим у лимонах, а вміст каротину більший, ніж у щавлі та моркві.

[пару застережень]Пару застережень:
- людям із захворюваннями крові (варикоз, тромбофлебіт, атеросклероз), а так само тим, у кого занадто густа кров, кропиву вживати не можна, це може спровокувати появу тромбів
- не рекомендовано вживання кропиву і вагітним жінкам, це може викликати скорочення мускулатури матки і привести до передчасних пологів
- свіжу кропиву, можна використовувати в їжу, але в невеликих кількостях, тобто декілька листків на день зовсім безпечно, а от "занадто" то вже не здраво.



[рецепти салатів зі свіжої кропиви]Салат з кропиви і сиру
1. Невеличкий пучок молодого листя свіжої кропиви (10-15 листків) покладіть в окроп на 1-2 хвилини, потім порубайте ножем дуже дрібно
2. Також тре додади мілко нарізаної зелені петрушки і кріпу, але тут можна не боятись додавати багато зелені
3. Розітріть в мисці грамм 300 сиру
4. Додайте в сир зелень і заправте сметаною
За бажанням можна додати трохи мілко нарізанного гострого перцю чи часнику, але особисто я то не люблю - пропадає смак свіжої зелені.

Намазувати на все що є - хліб, крекери тощо. Або можна ще зварити картоплю в кожурі, порізати на половинки і щедро намазати холодним салатом. Чи просто замотати в рулет з лаваша чи налисників.


Салат з моркви та кропиви
Цей салат завдяки моркві покращує стан шкіри, зір, профілактика макулярної дегенерації сітківки (бета-каротин перетворюється у вітамін А); дає відчуття ситості тобто дозволяє зменшити споживання калорій (для тих, хто худне) і домомогає зменшити йомікність лейкімії.
А про прокипу я вже писав.

Отже:
1. Небагато кропиви помити, ритуально залити окропом на пару хвилин, і знову ж таки подрібнити
2. Натерти одну середню моркву
3. Додати олію, краще - нерафіновану
Щоб такий салат добре засвоївся, додають трошки олії (чайної ложки достатньо, +40 калорій). Можна додати пару крапель лимонного соку і посолити.
https://www.obozrevatel.com/health/diet/85740-u-chomu-nejmovirna-korist-morkvi-i-kropivi.htm


Салат з яйцем, редисом і молодою кропивою
А загалом, кропива добре поєднується з редисом, яйцем і сметаною
1. Овочі та зелень ретельно помийте, обсушіть. Яйця зваріть.
2. Поріжте дрібно зелену цибулю і кріп.
3. Що робити з кропивою ви знаєте - в окроп і порізати
4. Редис і яйця поріжте тонкими півкільцями.
5. Можна ще додати огірок, трохи селери
6. З'єднайте всі продукти в мисці і заправте сметаною, присолите і додайте трошки перцю.
7. Щоб дітям було яскравіще можна прикрасити консервованим горошком чи кукурудзою
Пропорції довільні. Замість сметани можна взяти нерафінованої оліі і ще капнути лимонного соку.

Tags: еда
Subscribe

Recent Posts from This Journal

promo grzegorz january 1, 2016 21:38 2
Buy for 50 tokens
место для пиара и все такое :)
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment